Nieuws

 

Angel Awards uitgereikt

De jaarlijkse uitreiking van de Angel Awards aan personen en organisaties die zich op een bijzondere manier inzetten voor zeldzame aandoeningen, vond vandaag plaats tijdens de (inter)nationale Zeldzameziektendag in Arnhem.

Patient: Anne-Miek Vroom
In de categorie 'Patient' werd de Angel Award toegekend aan drs. Anne-Miek Vroom.
Zij zet zich vooral als patiënt, maar ook als onderzoeker, in voor mensen met de zeldzame aandoening Osteogenesis Imperfecta; een ziekte die leidt tot broze, breekbare botten." Anne-Miek laat zien dat het leven met een zeldzame aandoening met grote impact op het dagelijks leven, geen beletsel hoeft te zijn om je te ontwikkelen tot een gerespecteerde professional en te blijven vechten om midden in het leven te kunnen staan. Keer op keer toont Anne-Miek zich daarmee een inspiratiebron voor velen, zonder zich daarop te laten voorstaan." aldus de jury.

Medicus: prof. Judith Bovée
De winnaar in de categorie 'Medicus/wetenschapper' is mw. prof. Judith Bovée.
Zij is onderzoeker / patholoog in het LUMC en heeft zich gewijd aan de diagnostiek en behandeling van zeldzame bottumoren, waarbij ze nauw samenwerkt met patiëntenorganisaties en Europese netwerken.
De jury: "Haar expertise wordt nationaal en internationaal zeer gewaardeerd. Zij is een gedreven onderzoekster en heeft een groot doorzettingsvermogen. Haar werk is origineel en innovatief. "

Media: BNN
In de categorie 'Media' werd de Angel Award toegekend aan BNN en uitgereikt aan Gerard Timmer, algemeen directeur van BNN-VARA die BNN in 1997 samen met Bart de Graaff heeft opgericht.
De Award werd hem uitgereikt door Francine Kruitwagen, een jonge vrouw met dezelfde nierziekte als waar Bart de Graaff aan leed. De jury motiveerde de keuze voor BNN als volgt: "Met kwalitatieve programma's als 'Je zal het maar hebben' en 'Over mijn lijk' laat de omroep zien hoe het leven van mensen met een zeldzame ziekte er uit ziet. Op respectvolle wijze hebben verschillende presentatoren door de jaren heen met patiënten gesproken. Dit heeft bekendheid gegeven  aan de specifieke aandoeningen van deze groep patiënten en aan het bestaan van zeldzame ziekten in het algemeen. BNN heeft op een betrokken en inhoudelijk sterke manier bijgedragen aan de publieke bewustwording van zeldzame aandoeningen en aan het doorbreken van stigma's." In zijn dankwoord benadrukte Gerard Timmer de bijzondere betekenis van deze Award voor omroep BNN.